Het mysterie achter het woord "fiets"

Het mysterie achter het woord "fiets"

In 2012 dachten twee hoogleraren van de Universiteit Gent, Gunnar de Boel en Luc de Grauwe, een bijna 140 jaar oud etymologisch mysterie te hebben ontrafeld, namelijk de oorsprong van het woord 'fiets'. Deze vermeende ontdekking zorgde er zelfs voor dat de twee taalkundigen aan bod kwamen in diverse dagbladen en televisie programma’s. 

Herkomst "fiets"

Fiets zou volgens hen een verbastering zijn van het Duitse Vice-Pferd of Vize-Pferd en dus eigenlijk 'plaatsvervangend paard' betekenen. De fiets werd dus al die tijd niet voor niet ons stalen ros genoemd!

Alternatieve verklaringen

Maar hoge bomen vangen veel wind. Neerlandicus Jan Stroop kwam al snel met kritiek op deze uitleg. Volgens Stroop werd er alleen maar een nieuwe hypothese voorgelegd, zonder dat er veel overtuigende argumenten werden gegeven. Alternatieve verklaringen voor het woord “fiets” zijn er in overvloed. Een van de meest waarschijnlijke hypothesen is dat het woord zijn oorsprong kent in het Franse “vite”. Uit “vite” zou volgens sommigen dan weer later het Limburgse werkwoord vietse met een “v” zijn ontstaan, dat iets als “zich snel voortbewegen” zou betekenen.

Strijd tussen man en paard

Het zal dus nog een mysterie blijven of de woorden “fiets” en “paard” gerelateerd aan elkaar zijn. Wel interessant blijft natuurlijk de oeroude strijd tussen man en paard. Zo ging wielrenner Johnny Hoogerland in 2011 de strijd aan met Unforgettable, toen het snelste renpaard van Nederland, maar moest het helaas afleggen tegen de draver.